ZWEMVIJVERS

Zwemvijvers

Natuurlijke zwemvijvers zijn een natuurlijk alternatief op een zwembad,
met natuurlijk bedoelen we dat ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën en zeer weinig onderhoud behoeven. Het water is schoon, kristal helder en wordt gefilterd door een ingebouwde biologische filter. Dus in plaats van constant dure chemische stoffen in een steriel zwembad vol chloor te dumpen, raden we je aan om je te omringen met de ware rust en schoonheid van de natuur, en hier het hele jaar door van te genieten. Creëer het biologisch zwembad of de natuurlijke zwemvijver van je dromen, en zwem zoals de natuur het bedoelt heeft.

Wat is het verschil tussen een biologisch zwembad ( natuurlijk zwembad) en een natuurlijke zwemvijver ?

Biologische zwemvijver

Het is een natuurlijke biotoop, waarin het water biologisch gezuiverd wordt door middel van een plantenfilter. Dit kan aangevuld worden met een product als Ecotreat ter ondersteuning van het biologische leven in je filter.

Zwemvijvers zijn traditioneel opgebouwd uit een zwemgedeelte en een filtergedeelte.
Een plantenfilter beslaat minimum 1/4 van de oppervlakte van de vijver,en is opgebouwd uit lava-gesteente en waterplanten. Er wordt gebruik gemaakt van diverse soorten, speciaal geselecteerd op basis van hun groot zuiverend vermogen. Het onderhoud van dit soort filter beperkt zich tot een minimum: het verwijderen van afgestorven plantenresten en overtollige bladeren in het najaar.

Indien u de ruimte niet heeft voor een plantenfilter, of dit liever vermijdt is er gelukkig ook een alternatief :

Een Biologisch zwembad met BEAD-filter ( Helofytenfilter Vijver )

Wanneer u geen plaats heeft voor een natuurlijke filter, dan kan je ook kiezen voor een biologisch zwembad. In dat geval kan je gebruik maken van een bead-filtersysteem.

Ook dit systeem is zeer doeltreffend en onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om 1 x per week de filter te spoelen, hetgeen slechts een vijftal minuten in beslag neemt. Voor de watercirculatie wordt gewerkt met energie-zuinige pompen, speciaal ontwikkeld voor continue gebruik. Meer info over de pompen en filters, vind je via de menu-link  ‘vijverbenodigheden  .

Vergelijking Zwembad – Zwemvijver : hoe kiezen ?

  • Prachtig zicht in alle seizoenen
  • NIET het kunstmatige uitzicht van een zwembad.
  • Gezonder : Je zwemt in natuurlijk water, zonder chloor of andere toevoegingen.
  • Aanzienlijk lagere kostprijs in vergelijking met een zwembad,
    zowel in aanleg als onderhoud.

Een degelijke aanleg garandeert een minimum aan onderhoud.Heeft u er ooit over nagedacht hoeveel kilo’s schadelijke chemicaliën er in een traditioneel zwembad gegooid worden? Ooit de tijd genomen om alle waarschuwingslabels te lezen die gebruikt worden om een typisch zwembad schoon te houden? De basisfilosofie is om alles te doden, op de zwemmers na. Gelukkig kan het ook anders

Beeld je in: je dobbert lekker op het water, met je tenen omhoog, in een vijver vol met sprankelend zuiver lopend water, je ruikt de geur van het wild gras en de planten die je omringen.
Jasmijn, munt en zovele andere. Vogeltjes landen op de bloemen fluiten zachtjes …. Kan dit enkel in je dromen of? Nee hoor, je zou zomaar eens getuige kunnen zijn van de nieuwe trend, het natuurlijk zwemmen, zonder chloor of schadelijke chemicaliën in het water.

In een zwemvijver koesteren we de processen die de natuur in voege heeft om mooi, helder, schoon water te produceren. Als je ooit de kans gehad hebt om in een zuiver meer of een zuivere rivier te zwemmen, dan ken je ongetwijfeld het zalige gevoel dat daaraan verbonden is, de geneugten die de natuur ons schenken zijn onovertroffen. Zwemmen is zoveel aangenamer zonder brandende ogen, kortademigheid en een chemische geur.

In Europa zijn er sinds 1985 al honderden natuurlijke zwembaden of zwemvijvers aangelegd. Rondvraag bij de eigenaars heeft aangetoond dat het merendeel uiterst tevreden is. De zwemvijver systemen die wij gebruiken zijn getest zowel in koude als warme temperaturen, geen overbodige luxe in België, met ons turbulent klimaat. In al deze omstandigheden zorgt De Vijvertuin voor zuiver, gezond, biologisch veilig water, een kwaliteit die de standaarden van de publieke zwembaden overstijgt.

Bent u nog niet helemaal overtuigd, of wilt u gewoon een  van de door de Vijvertuin aangelegde zwemvijvers van dichtbij bekijken? De Vijvertuin leidt u graag naar enkele van de vele referentie-adressen, waar u gerust een kijkje kan gaan nemen.

Zwemvijver bouwen

Eerst gaan we samenzitten met u om uw idee te bespreken. Wilt u een een strakke zwemvijver of een zwemvijver met natuurlijke vorm?
Uiteraard betrekken wij u maximaal in het ontwerp en willen we uw idee zo goed mogelijk in kaart brengen. Heeft u een voorkeur voor bepaalde materialen? Modern / Klassiek, soort boordstenen, terras, aansluitend bij uw woning, of een aparte oase?  Van zodra alle factoren bekend zijn maken we een plan om met de uit te voeren taken en de aan te schaffen materialen. We maken een offerte zodat u een idee heeft van de kostprijs.

De aanleg

Wat komt er allemaal kijken bij de aanleg van een zwemvijver, kijk hiervoor op onze pagina vijver aanleggen.

Hoeveel gaat een zwemvijver kosten ?

De kostprijs van een zwemvijver hangt natuurlijk in belangrijke mate af van de grootte, de afwerking en de eventuele extra’s. Gemiddeld moet u rekenen dat een basiszwemvijver begint tussen de € 20.000 en € 25000 euro, indien u dit volledig uitbesteedt. Een Zwemvijver zelf aanleggen in combinatie met onze begeleiding is uiteraard ook mogelijk. Spoedig zullen deze “doe het zelf paketten” ook op onze website verschijnen. Indien u er op deze moment meer informatie over wil, aarzel dan niet om ons te contacteren. Aangezien de aanleg van een zwemvijver zeer arbeidsintensief is, kan dit zeker en vast een verschil maken.